At købe et hus er for mange en af livets største beslutninger og ofte også en betydelig økonomisk forpligtelse. Langt de fleste vil have behov for et boliglån for at kunne finansiere huskøbet. Men hvor meget kan man egentlig låne? Og hvordan afgør banker og långivere det beløb, de vil låne ud? Denne guide giver boligkøbere et indblik i, hvordan lånebeløbet til bolig bestemmes.

1. Indkomst og udgifter

Når banker og andre långivere vurderer, hvor meget man kan låne til en bolig, tages der først og fremmest udgangspunkt i ens indkomst samt faste udgifter. Dette dækker over alt fra nuværende husleje, transportudgifter, forsikringer til skattebetaling. En tommelfingerregel er, at den månedlige ydelse til huslånet ikke bør udgøre mere end 30% af den samlede indkomst.

2. Kreditvurdering

Kreditvurderingen eller kredit score er en indikator for, hvor kreditværdig man er som låntager. En høj kredit score kan resultere i fordelagtige lånebetingelser med lavere renter og mulighed for at låne et større beløb.

3. Udbetaling

Jo større en udbetaling man kan stille ved boligkøb, desto mere vil man typisk kunne låne. En større udbetaling nedsætter nemlig bankens risiko ved lånet.

4. Boligens beliggenhed

Prisen på den bolig, man ønsker at købe, kan variere meget afhængig af beliggenhed. Generelt kan huspriserne være højere i centrale byområder sammenlignet med udkantsområder eller landdistrikter. 

5. Långivernes betingelser

Der findes et væld af långivere på markedet, og de har hver især deres kriterier og betingelser for at låne penge ud. Det er en god idé at undersøge markedet og indhente tilbud fra forskellige långivere for at finde det mest fordelagtige lån.

Når i spørger: hvor meget kan vi låne til hus, er det en sammensat proces, hvor flere faktorer spiller ind. Ved at have indsigt i sin egen økonomi, og hvad banker og långivere lægger vægt på, kan man som boligkøber træffe velovervejede beslutninger. Med en god forberedelse og forståelse for processen er man godt rustet til at påbegynde boligdrømmen inden for rammerne af ens økonomiske realiteter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *